Topping, beskæring mv :

 

Topping/FIM

Det er meget udbredt at "toppe"  planterne, hvilket simpelthen vil sige at skære toppen af planten af. Formålet er at tvinge planten til at udvikle flere af de nedre skud/blomster, i stedet for at vokse sig alt for høj med et dominerende topskud. 
Hvis du ikke har så meget plads, anbefaler jeg ikke at toppe planterne, da de bliver noget mere buskede, og kommer til at fylde en del mere i bredden.
Typisk vil et enkelt topskud, groet på en utoppet plante, blive noget større/kraftigere end de mange topskud på en toppet plante.
Hvis du derfor er ude efter de absolut størst mulige og mest imponerende topskud, bør du ikke toppe planterne.
Ellers synes jeg det er en god idé, da den endelige mængde udbytte/høst bliver betydeligt større.

Jeg topper som regel mine planter når de har udviklet 3-5 sæt blade. Du kan gøre det hvornår du vil. Det afhænger jo af hvor meget plads du har til dine planter, og hvor store du har lyst til de skal blive. Du kan gøre det overalt på planten, og de skud du klipper af, kan (hvis de er store nok) bruges som stiklinger/kloner. Bare giv dem lidt rodhormon og plant dem som en almindelig stikling.

Herover ser du hvordan, og resultatet efter 2 dage  herunder:


Den såkaldte "FIM"-teknik, er sådan set bare en videreudvikling af toppingen, eller måske i virkeligheden noget en eller anden har opdaget ved en fejltagelse?
I stedet for at klippe hele topskuddet væk, kan du nøjes med at fjerne ca. 80 procent af det.
Dette vil give samme virkning som i ovenstående eksempel, men yderligere vil det originale skud begynde at gro igen efter nogle dage. Hvis du er heldig, kan der gro yderligere 2-4 skud frem fra toppen af planten. Jeg bruger det ikke selv så meget, da min erfaring er at det nogle gange går galt, eller giver planten et så stort chok at den ikke gror ordentligt de næste 7-10 dage. Det er lidt afhængig af hvor heldig du er. Nogle gange giver det mange ekstra topskud, andre gange ikke. Derfor foretrækker jeg som regel den almindelige topping, da resultatet er noget mere  forudsigeligt... Men prøv det selv nogle gange, hvis du har lyst og se hvad du synes. 
Ideen er at du skal gøre følgende  (A= almindelig topping, B= FIM ) :

Herunder kan du se hvorledes "FIM"-plantens skud har udviklet sig efter  7 dage :Og her selve toppen af planten, set lidt tættere på :- Det er måske lidt svært at se på billedet, men jeg tæller 4 potentielle topskud når jeg kigger nærmere efter.
Alt i alt en rimeligt vellykket "FIM", eftersom de underste skud også har vokset pænt hurtigt, og sådan set allerede begyndte at vokse igen efter 3-4 dage. Nogle gange kan chokket gøre at planten tager op til 10 dage før den vokser ordentligt igen. 
Hvis du har lyst til at læse flere myter og facts om "FIM", er følgende tråd på Overgrow god: http://www.overgrow.com/edge/showthread.php?threadid=265454 BeskæringDet er en evigt tilbagevendende debat, om man nu skal beskære sine planter eller ej.
Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt, men i nogle situationer kan det være meget godt.
Hvordan du end vælger at beskære, anbefaler jeg at gøre det omtrent samtidig med at planten sættes til at blomstre, samt at gøre det så lidt og så skånsomt som muligt, da det er min erfaring at det giver det bedste resultat.


Det er en meget udbredt opfattelse, at planterne under blomstring har brug for lys direkte til skuddene. Søger du f. eks i overgrows FAQ, vil du se at nogen anbefaler at afklippe de store bæreblade i en situation som herunder (billede derfra):
Dette kan måske være meget godt i nogle situationer, men i andre er det en dårlig idé.
Planten bruger bladene til at opfange solen/lyset, og det er bladene planten producerer de stoffer den har brug for til at gro. At fjerne et blad som på billedet herover tjener efter min mening ikke noget formål, eftersom det alligevel bare dækker over et lille ynkeligt skud, der ikke vil kunne udvikle sig til noget særligt medmindre man herefter lader planten vokse vegetativt i en måned eller to (og så vil man nok opdage at nye blade dækker over nye små skud, og hvad så?).

I bogen "Marijuana Botany", siger Robert Clarke følgende :

"The large fan leaves have a definite function in the growth and development of cannabis. Large leaves serve as photosynthetic factories for the production of sugars and other necessary growth substances. They do create shade, but at the same time thay are collecting valuable solar energy and producing foods that will be used during the floral development of the plant. Premature removal of the fan leaves may cause stunting because the potential for photosynthesis is reduced"

Efter min mening må det derfor altid afhænge af en individuel vurdering af den enkelte plante, samt af hvor mange skud du ønsker at have på den enkelte plante.
En ting det efter min mening er god at være opmærksom på, er om meget store blade på éen plante, skygger for lyset til en anden plante. - I den situation ville jeg vælge at beskære en smule, for at sikre at planterne får omtrent samme mængde lys.

Et sted det typisk kunne være fornuftigt at beskære, er i bunden af planten.
Skud der vokser frem her har ikke de store chancer for at udvikle sig så godt, - de får sjældent lys nok helt dernede, så man kan vælge at fjerne dem helt, så planten ikke skal spilde kræfter på dem, og i stedet bruger al sin energi på at udvikle de øverste skud. Dette vil ikke nødvendigvis give et større gennemsnitligt udbytte, men vil til gengæld give et udbytte af højere kvalitet (flere store, gode skud og færre små)
- Disse nedre skud, er i øvrigt  glimrende at bruge som stiklinger/kloner :En mere radikal fremgangsmåde er at skære al nedre vækst væk. Alle små skud og blade der ikke har optimal placering i forhold til lyset.
Dette vil som regel medføre at de store skud der bliver tilbage på planten udvikler sig større og mere imponerende.
Afhængig af hvor meget du har toppet/fimmet planten, vil du typisk få fra 6-8 store, gode skud i stedet for 12-16 mindre.
Dette ville det som regel være fornuftigt at gøre i to omgange. Først beskæres det allernederste af planten (de helt små skud der umuligt kan udvikle sig), herefter startes blomstringen, og efter ca. to uger beskæres planten igen.

En voldsom beskæring som denne, er det dog kun fornuftigt at udføre hvis du enten gør det får at få planten til at fylde mindre, eller hvis du udelukkende er interesseret i at dyrke perfekte, store velformede topskud. Det stresser planten at få klippet så mange blade af, og det gennemsnitlige udbytte bliver noget mindre end hvis du ikke gør det.

I det hele taget er der mange ulemper ved at beskære sine planter for kraftigt, og jeg vil endnu engang - som afslutning på denne guide - citere Robert Clarkes "marijuana botany" :

"Leafing is one of the most misunderstood techniques
of drug Cannabis cultivation. In the mind of the cultivator,
several reasons exist for removing leaves. Many feel that
large shade leaves draw energy from the flowering plant,
and therefore the flowering clusters will be smaller. It is
felt that by removing the leaves, surplus energy will be
available, and large floral clusters will be formed. Also,
some feel that inhibitors of flowering, synthesized in the
leaves during the long noninductive days of summer, may
be stored in the older leaves that were formed during the
noninductive photoperiod. Possibly, if these inhibitor-laden
leaves are removed, the plant will proceed to flower, and
maturation will be accelerated. Large leaves shade the inner
portions of the plant, and small atrophied floral clusters
may begin to develop if they receive more light.

In actuality, few if any of the theories behind leafing
give any indication of validity. Indeed, leafing possibly
serves to defeat its original purpose. Large leaves have a
definite function in the growth and development of Can-
nabis.

Large leaves serve as photosynthetic factories for the
production of sugars and other necessary growth sub-
stances. They also create shade, but at the same time they
are collecting valuable solar energy and producing foods
that will be used during the floral development of the
plant. Premature removal of leaves may cause stunting,
because the potential for photosynthesis is reduced. As
these leaves age and lose their ability to carry on photo-
synthesis they turn chloro tie (yellow) and fall to the
ground. During chlorosis the plant breaks down substances,
such as chlorophylls, and translocates the molecular com-
ponents to a new growing part of the plant, such as the
flowers. Most Cannabis plants begin to lose their larger
leaves when they enter the flowering stage, and this trend
continues until senescence. It is more efficient for the plant
to reuse the energy and various molecular components of
existing chlorophyll than to synthesize new chlorophyll at
the time of flowering. During flowering this energy is
needed to form floral clusters and ripen seeds."