Stiklinger/kloner :

 

Når du har prøvet at dyrke et par gange, anbefaler jeg helt klart at du prøver at tage stiklinger af din/dine bedste hunplanter. Du sparer alt besværet med at vente på at frøene spirer, og stiklinger fra en god hun plante, bliver altid 100% magen til moderen. Du kan udnytte din plads bedre, for du spiller ikke tid på at gro hanplanter. Eventuelt kan du dyrke en decideret moderplante , dvs. en plante du holder under konstant (18-24 timers) lys, og kun bruger til at tage stiklinger fra. - Så kan du virkeligt gå i gang med at masseproducere :-)

En stikling/klon er simpelt hen bare et skud der klippes af og plantes i et nyt medium. Du kan bruge et hvilket som helst skud, men normalt bruges nogle af de underste skud på planten, da disse alligevel ikke vil udvikle så store topskud/blomsterstande under blomstringen (på grund af lysmangel). Et godt skud skal have mindst to sæt blade. Det underste sæt afklippes helt inde ved grenen, og det afklippede led (den såkaldte node) dyppes i rodhormon og plantes i for eksempel jiffy-7 potter, jord eller et andet fugtigt vækst medium. PH værdien skal være så tæt på neutral (7) som overhovedet muligt.

Personligt bruger jeg en blanding af 50% perlite og 50% vermiculite + vand, da det ser ud til at være rigtigt let for rødderne at udvikle sig hurtigt i.
Blandingen skal være fugtig, men ikke drivende våd.

 

Jeg plejer at putte blandingen i små firkantede spagnum potter. De har den fordel at rødderne kan vokse igennem dem, så det er meget let at plante dem over i en større potte til sin tid.
Du kan selvfølgeligt også bare bruge almindelige urtepotter, plastic-bægre, eller hvad du nu kan finde på.
Jorden skal ikke proppes alt for hårdt i, men skal være let og luftig, så rødderne får bedst mulige chancer for at udvikle sig:Du kan bruge alle skud fra en god hunplante, men du skal finde nogen der har mindst to sæt blade hvis du vil opnå det bedste/sikreste resultat. Unge, friske skud slår hurtigere rødder end gamle træagtige skud.
Et skud som herunder er perfekt:

De gule linjer viser hvor du skal skære skuddet til, så det kommer til at se ud som herunder:Skuddet dyppes så i rodhormon, og placeres herefter i jordblandingen:

For at være sikker på at stiklingerne klarer sig, placeres de ofte i et minidrivhus for at give dem et lunt, fugtigt miljø. Hvis du ikke har et minidrivhus, kan du bruge en spand med noget gennemsigtig plastic over, eller finde på noget lignende. Bare du kan give dem et miljø med så høj luftfugtighed som muligt.
I det hele taget er det vigtigt at du sørger for at stiklingerne ikke tørrer ud - det er langt den hyppigste årsag til at stiklinger dør. Jeg plejer at kigge til dem et par gange om dagen, og sprøjte lidt vand på dem + rund inde i drivhuset. Så længe de ingen rødder har, er det optimalt at gøre dette 2-3 gange om dagen i de første 1-2 uger. Herefter skulle de gerne have rødder, og du kan behandle dem som almindelige planter dyrket fra frø. 
Indtil stiklingerne har rødder, behøver de ikke ret meget lys. Indirekte sollys eller et 15 watt lysstofrør/sparepære er rigeligt.
- Faktisk tørrer planterne bare lettere ud hvis du giver dem for meget lys, så vær yderst forsigtig med det.Du kan også blot placere stiklingerne i vand ligesom du måske har prøvet med andre almindelige stueplanter. Mange af dem skal nok klare sig alligevel. Drivhuset og rodhormonet er blot ekstra sikkerhedsforanstaltninger, og med disse kan du være næsten 100% sikker på at alle dine stiklinger overlever.