Baggrund :

 

 

 

 

 

 


Hvorfor dyrke?

Der er mange grunde til at det - rent teoretisk - kunne være en god idé at dyrke cannabis.
Du får så meget skunk at du umuligt selv kan ryge det, du sparer en masse penge, du slipper for at ryge hash der er blandet op med gud ved hvad, og sidst men ikke mindst ; Det er faktisk en utroligt hyggelig hobby.
Det er en helt uforklarlig, naturlig og tilfredsstillende oplevelse at  gå og passe planterne, se dem vokse sig store, og til sidst høste dem.
- Så pas på, før du ved det begynder du måske også at synes at det er sjovt at gå og luge ukrudt i haven, plante tomater, agurker og alverdens andre ting :-)


Og hvorfor er det nu egentligt lige at det er ulovligt?

Hvis du er et nogenlunde voksent, fornuftigt menneske, der ryger lidt en gang i mellem, og ellers bare passer dig selv, dit arbejde og ellers ikke generer nogen på nogen måde, hvorfor skulle du så ikke have lov til at gøre hvad der passer dig i dit eget hjem eller have? - Nej vel?

Ingen argumenter i verden kan ændre på det indlysende i dette. - Ok, det er da sørgeligt at der findes nogen der ikke kan styre deres hæmningsløse misbrug, men jeg er 100% sikker på at det må have mange andre - og langt mere komplicerede - årsager.
Disse årsager synes jeg til gengæld det ville være en meget, meget god idé at kigge lidt nærmere på.
- Og sætte ind med målrettet hjælp i stedet for med aggressive, kampklædte betjente.
I øvrigt findes der da også en del mennesker der spilder deres liv på at drikke guldøl eller det der er værre, og hvem ville drømme om at gøre det ulovligt af den grund?

Jeg anbefaler at du personligt prøver på at være rar og venlig overfor alle mennesker. Prøv det, bare som et eksperiment, og prøv at lokke dine venner med på det.
Så vidt jeg kan vurdere, er det som regel de mennesker der har haft det hårdest med alting der ender med et misbrug af en eller anden art, og måske kan du være den der gør én lille forskel et eller andet sted, og måske giver en eller anden netop den afgørende, positive oplevelse der forhindrer ham/hun i nogensinde at blive potentiel misbruger?

Jeg tror i hvert fald det har større chancer for succes i længden, end at tæve folk med knipler eller give dem bøder og sætte dem i fængsel.
Især hvis det er folk der i forvejen har det lidt svært med al ting.

Diskussionen er selvfølgeligt endeløs, og du vil sikkert møde nogen der synes du er et frygteligt dårligt menneske hvis du dyrker og ryger cannabis. Det vil som regel være mennesker der aldrig har prøvet det selv, og ikke har nogen anelse om hvad de taler om. 
- I hvor mange andre situationer ville man overhovedet tage sådanne menneskers mening alvorligt?
Nej vel? - Men det er altså dem der netop nu vedtager landets love på området, og du kan kende dem på at de typisk er så naive at tro at alle problemer kan løses med simple midler : Smid de fremmede ud - kvinder skal ikke arbejde -  det er bøssernes skyld osv...

De kunne virkeligt trænge til at lære at slappe lidt af, og til at lære at se bare en smule mere nuanceret på alting, og til det formål kunne man for eksempel anvende en moderat dosis cannabis. Jeg er sikker på det ville gøre underværker.

Jeg vil dog lige sige, at hvis du ikke er så gammel, hvis du stadig går i skole eller skal lave noget andet vigtigt hver dag, bør du nok lade være med at ryge alt for meget cannabis. Og lad være med at gøre det for tit.
Stoffet påvirker dig på en række måder, og en af de få bivirkninger, er desværre at man bliver en lille smule sløv, træt og langsomtopfattende. - Det gør man som bekendt også af alkohol og de fleste andre rusmidler, og det er jo ikke noget alvorligt problem, så længe det ikke griber forstyrrende ind i ens dagligdag

Hvis man går og er lidt træt af det hele, - skole, lærere, forældre osv. Kan det måske virke fristende bare at drikke øl, ryge hash, spise svampe og piller og spille smart, og det er da også temmelig sjovt, og jeg gjorde det selv rimeligt seriøst i mange år. 
- Men du kan tro at du - senere i dit liv - vil blive glad for at have taget en eller anden form for uddannelse. Du kan tjene flere penge, have mere fritid, og sandsynligvis lave noget resten af dit liv du selv synes er rimeligt sjovt. Det er altså virkeligt ikke så dumt endda, og selvom det ind i mellem kan se ud til at vi har så evigt god tid til alting, er det efter min mening dumt at gå glip af noget virkeligt vigtigt bare for at ryge hash eller tage stoffer. - Det får du masser af tid til senere.
Nyd din ungdom mens du har den, og brug bare noget af tiden på noget fornuftigt. Så er jeg sikker på at cannabis vil vise sig at blive en hyggelig hobby, der vil udvide din horisont og måske endda gøre dig til et bedre menneske.

Så inden du gør noget overilet, husk for det første på at cannabis er ulovligt, og for det andet på at mådehold aldrig har skadet nogen. Ellers,  god fornøjelse med denne Guide.

Hvordan virker det?


Marijuana nævnes allerede i Kinesisk medicin helt tilbage fra omkring 2700 f. kr, så plantens egenskaber har altså været kendt og udnyttede i meget lang tid.

Hvordan Cannabis virker er noget ret individuelt, og som regel også noget man skal vende sig en smule til før man helt forstår hvad stoffet gør. - Men sådan er det vel også med alkohol og andre rusmidler?

Cannabis har efter min mening både nogle positive og negative egenskaber. De negative effekter kan være ganske ubehagelige, så grunden til at så mange alligevel ryger, er nok at de positive effekter forekommer oftest, så længe man kan holde sit forbrug på et fornuftigt niveau. Nogle af de mest almindelige effekter af cannabis er følgende :
 

          POSITIVE:

 • Bedre humør
 • Afslappethed, mindre stress
 • Kreativ og dybere filosofisk tænkning ... ideer og tanker strømmer let og uhindret
 • Større nydelse og forståelse af musik
 • Større opmærksomhed på sanseoplevelser (smag, lugt, følelser -- spise, drikke, sex mv.)
 • Afslapper kroppens muskler.
 • Lindrer smerter (hovedpine, kramper mv.)
 • Reducerer kvalme (anvendes  medicinsk for blandt andet denne egenskab)

  NEUTRALE:

 • Øget appetit. Typisk stor lyst til slik, chokolade, chips og andet
 • Generelle bevidsthedsændringer og nye måder at tænke på
 • Træthed
 • Røde øjne (forekommer oftere hos uerfarne rygere)
 • Tørhed i munden
 • Forstyrrer lineær/logisk tankegang.
 • Opmærksomhedsevnen reduceres.
 • Spændinger i ansigtsmuskler  (ikke så udbredt)

  NEGATIVE:

 • Svimmelhed
 • Hoste, problemer med vejrtrækning
 • Korttidshukommelsen påvirkes, og kan virke ret dårligt i perioder med  stort forbrug
 • Langsomme og forsinkede reaktioner. Kan være farligt i kombination med bilkørsel og lignende
 • Hjertebanken, ophidsethed
 • Mild til svær nervøsitet
 • Følelse af panik (ved meget høje doser, eller hos meget følsomme eller uerfarne brugere)
 • Forvirring, følelse af at alt er uoverskueligt
 • Paranoide og overbekymrede tanker
 • Mulig psykologisk afhængighed ved lang tids brug/misbrug
 • Hos nogle brugere kan forekomme milde abstinens-symptomer efter lang tids overdreven brug. Det kan være problemer med at sove, hovedpine, depressive tendenser og en overvældende lyst til lige at ryge lidt mere for at kunne slappe af igen. Hvis du er nået hertil, så lad være med at ryge mere. Symptomerne forsvinder efter nogle uger, så tag dig sammen, og spørg dig selv i næste måned "Skulle jeg måske ryge lidt mindre?" 
  Og tænk måske i det hele taget lidt over hvad du egentligt vil med dit liv... Tro mig, du ser det hele meget klarere hvis du lige venter bare en uge eller to med at ryge igen.

Lidt om Cannabis

Cannabis-planten udviklede sig sandsynligvis i området omkring Himalaya, men siden det er en af de planter der tidligst er blevet dyrket/kultiveret af mennesker, fortaber dens nøjagtige fortidige oprindelse sig i tågerne.
Cannabis er blevet dyrket for at producere frø, fibre og som lægemiddel/rekreativt stof. Cannabis frøene kan anvendes til dyre foder eller olie-produktion, og fibrene fra planten kan bruges til at fremstille stof og reb.
Vi er interesserede i at dyrke planter der indeholder så meget som muligt af stoffet Tetra-hydrocannabinol (THC) da det er dette der giver cannabis de psykoaktive egenskaber. Det er tilstede i hele planten, både i han og hunplanter, men den største koncentration af stoffet findes  i harpiksen på hunblomsterne, og derfor er det altså oftest hunblomsterne der er mest eftertragtede.
Hash laves ved at denne harpiks samles sammen og presses i plader. Alt afhængig af hvor grådig producenten har været, kan der dog også være blandet alverdens andre ubehagelige sager i Hash.
De planter der dyrkes for fremstilling af frø og fibre kaldes almindeligvis for "Hamp", og de planter der dyrkes for THC-produktion kaldes pot, græs, skunk osv.

Cannabis kan indtages på mange måder. Det mest udbredte er nok at ryge det. Hele planten kan sådan set ryges, men den mest potente del af planten er blomsterne og de mindre, unge skud. "Skunk" er en betegnelse der bruges om tørrede blomsterstande uden blade eller andet, hvorimod betegnelsen Marijuana ("græs" eller "pot") ofte bruges om produkter der indeholder både blade, blomster og nogle gange lidt stængler eller det der er værre. 
Cannabis ryges som regel i piber eller cigaretter (joints), men kan også spises eller sågar puttes i forskellige former for drikke (the, cacao mv.)

Cannabis er blevet forædlet gennem hundreder af år, og i dag findes der utallige forskellige marijuana sorter, der vokser/trives i vidt forskellige klimaer. Disse sorter er forskellige med hensyn til  karakteristika som højde, smag, aroma og potens. Planternes potens afgøres af deres/sortens gener, og nogle planter kan producere højpotent kvalitets marijuana, - andre kan ikke. Den gamle skrøne om at den mest potente marijuana kun kan dyrkes i specielt varme klimaer holder tilsyneladende ikke, for dyrkere i både Europa og USA har igennem adskillige år kunnet producere glimrende Marijuana. 

Cannabis er i naturen en hurtigvoksende, ét-årig plante. Dvs. en plante der i løbet af et enkelt år gennemlever hele sin livscyklus, fra frø til plante, blomstring, ny frøsætning og død. Cannabis vokser bedst i veldrænet (ikke for fugtig) jord der er rig på næring, og planterne kræver lange perioder med direkte sollys for at gro optimalt. Planterne er kønnede, dvs. der er planter af hankøn og hunkøn med forskellige karakteristika. De planter vi er interesserede i er hunplanterne, da det er deres blomsterstande (eng ; buds eller colas, på dansk lidt misvisende topskud ) der har det højeste indhold af THC. Hanplanterne er normalt uønskede, da deres pollen vil sætte hunplanterne igang med at producere frø i stedet for flere blomster. - Hvis du selv vil producere dine egne frø skal du naturligvis dyrke både han og hunplanter.

Cannabis årlige cyklus kan inddeles i tre forskellige faser. Først et spirings/kim-plante stadium, der i naturen finder sted i det tidlige forår , derefter en periode med hurtig vækst af blade, grene og stamme kaldet det vegetative stadium, og endeligt blomstringen, der udendørs typisk begynder i Juli eller August.

Planterne regulerer deres vækst og blomstrings stadier ved at "måle" hvor mange timers uafbrudt mørke der er pr. døgn. Typisk vil planterne begynde at blomstre når der er omkring 12 timers mørke i døgnet, men visse sorter der er dyrket på de nordligere breddegrader i længere tid, er blevet udviklet til at begynde at blomstre tidligere. Den type planter du vil komme til at dyrke er sandsynligvis en sort der er tilpasset til indendørsdyrkning under kunstlys (de såkaldte "skunk"-sorter) og disse begynder typisk blomstringen ved 12 timers mørke eller mere.

Den største fordel ved at dyrke indendørs, er netop at du selv kan kontrollere hvornår planterne skal sættes i gang med at blomstre. Typisk dyrkes planterne vegetativt under intensiv belysning (18-24 timer pr. dag) i en periode på 1-2 måneder, og herefter sættes blomstringen i gang ved at ændre lyset til 12 timer pr. dag. Blomstringen vare fra 6-12 uger afhængig af sort, så det er muligt at dyrke og høste 3-5 gange om året indendørs. 

Arter

Der findes grundlæggende tre arter af cannabis, nemlig Cannabis Indica, Cannabis Sativa, og Cannabis Ruderalis. 

Egentligt er det nok forkert at tale om "arter", efter som denne betegnelse ellers kun bruges, når der er tale om  planter (eller dyr), der er så forskellige at de ikke kan parre sig og få levedygtigt afkom ud af det. Det kan alle de forskellige cannabis planter der findes, og de tilhører alle sammen den samme plante-orden : cannabacae , der ud over planten cannabis, også omfatter humle (det der bruges til øl).

Det er derfor sådan (indenfor botanikken), at alle cannabis-planter opfattes som en fælles art under navnet Cannabis Sativa L, men når du skal bruge planterne til at ryge, er der altså alligevel nogle små forskelle der er ret så væsentlige.

Derfor siger man at der findes 3 arter af cannabis, selvom der nok nærmere er tale om forskellige variationer indenfor én og samme art, eller måske betegnelsen "sorter" ville være mere passende?
Jeg tror nok det er sådan man omtaler andre typer af planter, f. eks. frugter og jordbær, og som du jo sikkert ved, kan jordbær jo (afhængig af hvad sort de er) være ganske forskellige, selvom de alle bare er "jordbær" ... Så jeg vil holde fast ved betegnelsen "sorter", da jeg tror det må være den mest nøjagtige.
Som du sikkert vil opdage når du går i gang med at dyrke, er der nemlig afgørende forskel på de forskellige typer af planter der findes. 

Udgangspunktet for disse forskelle er, at planterne oprindeligt kan deles op i følgende tre sorter eller undergrupper :

Cannabis Indica er oprindeligt sorter fra de hashproducerende lande som Afghanistan, Marokko og Tibet. De er typisk lave, tætte, buskede planter med brede blade og ofte en meget mørkegrøn farve. De modner hurtigt, og blomstringen varer sædvanligvis fra 6 til 8 uger. De udvikler lange, fede topskud/blomsterstande og har som regel en yderst kraftig duft. Mange finder at rene Indica arter giver en mere sløv eller stenet virkning når de ryges. Dette kan blandt andet skyldes at de ofte har et højere indhold af cannabinoiderne CBD og CBN, der netop har en beroligende/sløvende virkning

Cannabis Sativa kan faktisk bedst beskrives som det modsatte af indica. De er høje, tynde planter med meget smalle blade, og bliver ofte mere lysegrønne i farven. De vokser utroligt hurtigt, og kan i naturen blive op til 6-8 meter på en enkelt sæson. Sorterne kommer oprindeligt fra Colombia, Mexico, Thailand og Sydøst-Asien. De modner også langsommere, og de kan tage alt fra 10 til 16 uger om at blomstre. Virkningen af at ryge disse planter er typisk mere energisk, opløftende og giver oftere ægte, psykedeliske oplevelser/hallucinationer.

Cannabis Ruderalis er en sort der oprindeligt stammer fra Asien, men den bruges sjældent i den sammenhæng vi er interesserede i. Planterne har den egenskab, at de ofte begynder at blomstre meget tidligt (og uafhængigt af hvor mange timers lys de får), og denne egenskab er der nogen der - med varierende succes - har forsøgt at avle videre på. Hvis du falder over en plante der f.eks kunne hedde Ruderalis Skunk Early Bloom eller noget i den stil, så er det sikkert en plante der er krydset med ruderalis, netop for at skabe en plante der blomstrer tidligt og af sig selv. - Det virker ikke altid i praksis, og de ruderalis krydsninger jeg har set, er ofte ustabile, dvs. måske kun nogle af dem opfører sig som de skal, resten er anderledes.
Ellers er de typisk meget lave planter med sparsom udvækst af skud og grene, og et moderat til middelhøjt indhold af aktive stoffer.

Kombinationen af forskellige indica, sativa og ruderalis planter skaber hybrider, og de planter der kommer ud af dette vil vokse, modnes og opføre sig  i forhold til indica/sativa/ruderalis indholdet de ender med at have fra hver "forældre"-plante.

De såkaldte Skunk-arter er netop sådanne hybrider, fremavlet specielt med henblik på at kunne dyrkes inden døre. Avlerne har typisk ønsket planter der vokser som en indica - lav og busket med mange topskud - , og har en psykoaktiv virkning som en sativa. Et højt indhold af THC og et mindre eller intet indhold af CBD og CBN. 

Der findes i dag utallige forskellige skunkarter der er mere eller mindre forskellige, og det er lidt af en jungle at vælge netop den rigtige plante. Du ønsker naturligvis en plante der vokser så hurtigt som muligt, giver så mange blomster/topskud som muligt og modnes hurtigst muligt. En af de mest kendte/udbredte sorter er den såkaldte Skunk#1, der er en krydsning (75% Sativa, 25% Indica) mellem  Afghani (25%), Mexican Acapulco Gold (25%) og Colombian Gold (50%) Denne art er blevet avlet siden 1978 er er idag en meget stabil og velydende plante. Der findes dog så mange andre skunk typer, at det nærmest er helt uoverskueligt, og hvis du ønsker et uddybende indblik, anbefaler jeg at du besøger http://www.cannagenetics.com eller http://www.cannabis-strains.com/  der er  oversigter med anmeldelser af  forskellige cannabis sorter.

 

Avl og sorter

De forskellige cannabis-hybrider kan deles op i to grupper. De stabile og de ustabile. En stabil cannabis sort, er en sort der har været avlet så længe/grundigt, at det er næsten 100% sikkert at afkommet fra en krydsning mellem en han og en hun fra sorten bliver magen til forældrene. Hvis du dyrker de stabile sorter, kan du således selv producere frø der vil give planter der opfører sig ligesom forældre-planterne. På engelsk kaldes en sådan sort for en Inbred Line (IBL), altså en indavlet linje af planter.

Både indenfor cannabis og al anden planteavl, er det imidlertid sådan at man ofte dyrker planter der er krydsninger mellem to forskellige, indavlede, stabile linjer. Krydses to af sådanne, forskellige IBL med hinanden kaldes afkommet for en F1-Hybrid, og denne type planter har ofte en række særdeles positive egenskaber. Årsagerne hertil er ikke undersøgt til bunds, men sådanne planter gror som regel hurtigere, kraftigere og større end forældrene. På engelsk kaldes dette fænomen for Hybrid Vigour

Disse planter (F1-hybriderne) vil som regel være dem der yder bedst, dvs. vokser hurtigst og giver det største udbytte.

Køber du frøene fra en pålidelig avler, kan du være sikker på at få planter af højeste kvalitet. Ulempen ved disse hybrider er imidlertid at du ikke selv kan parre planterne og lave nye frø. Krydses F1 planterne med hinanden, skabes en såkaldt F2-generation, og denne vil typisk være ustabil, dvs. at planterne ikke bliver magen til forældrene, men mere begynder at ligne de to forskellige forældre fra den forrige generation. De specifikke positive egenskaber F1 hybriden havde, går således tabt.
De fleste dyrkere vil derfor sørge for at fravælge den bedste af hunplanterne fra F1-generationen, og bruge denne til at tage stiklinger/kloner til fremtidige høste. En sådan plante kan opbevares under 18-24 timers lys, og vil således aldrig blomstre, og kan bruges som moderplante adskillige år frem i tiden. Når/hvis denne plante dør, kan tages en ny stikling fra en af de gamle kloner, og du kan således bevare den oprindelige plantes gener nærmest uendeligt længe. Flere af de berømte coffeshops og avlere i Holland har moderplanter der i dag er over 20 år gamle.

Efter flere års eksperimenterende dyrkning, vil mit første råd til enhver nybegynder dog være : Tag det roligt, og lad være med at bruge alt for mange penge på at købe de allerdyreste frø.
Det meste af det du kan læse om de fantastiske, revolutionerende planter rundt omkring på nettet er løgn, og langt de fleste såkaldte "avlere", er intet andet end en flok amatør-hjemmedyrkere der er ude på at score kassen på at prakke dig et produkt på du selv kan lave ligeså godt og ganske gratis.

De mest stabile sorter, er sjovt nok dem der har eksisteret længst tid i naturen, og har været dyrket i længst tid af mennesker. Det drejer sig om forskellige, udpræget Indica-dominante sorter der stammer fra Afghanistan, Indien og Marokko, og forskellige udpræget sativa-dominante sorter fra Afrika og Sydamerika.
Disse sorter er blevet avlet i adskillige hundreder af år, og er alle yderst stabile og opfører sig på samme måde altid. Det er sorter som ;

Afghani  (indica)
Hindu Kush (indica)
South African Durban Posion - eller bare "Durban" (sativa) 
Haze - i forskellige afskygninger  (sativa)

Disse sorter ligger til grund for de fleste cannabis sorter der findes i dag, og således også grundlaget for de Skunk-sorter der i dag betragtes som rimeligt stabile og tilhørende en indavlet linje (IBL) :

Skunk #1
Northern Lights
California Orange 
Early girl 
Big Bud 
Blueberry 

Allerede her vil jeg gerne gøre opmærksom på det første problem :

Hvis du dyrker et vist antal planter af f. eks Northern Lights eller Skunk#1, vil du opdage, at afkommet af de frø du evt. producerer, ikke altid bliver 100% som de planter der var forældrene. De vil som regel være meget, meget tæt på, men dyrker du planter nok, vil der næsten altid opstå en smule variation : enkelte planter bliver mere indica-agtige (lavere vækst, bredere blade), og enkelte planter vil vise sig mere til sativa siden (højere vækst, smallere blade).
- Dette er både min egen erfaring, og stemmer overens med hvad  jeg har hørt fra mange andre erfarne hjemmedyrkere.
(Læs f. eks Chimeras kommentarer : http://www.overgrow.com/edge/showthread.php?threadid=42131 )

Hvad kan vi udlede af dette?
- Jo, selv de mest stabile sorter af Cannabis der findes er sandsynligvis ikke 100% stabile, selv efter indavl der strækker sig over 20-30 år.

Dette er meget fornuftigt at have i baghovedet inden du falder for al reklamen for de mange nye planter.

Tænk f. eks på, at indenfor de planter man ellers dyrker i landbruget, ligger der måske 500-1000 års forædling og udvikling bag korn og frugtsorter der er stabile i dag, - så det er meget, meget urealistisk (for ikke at sige direkte usandsynligt), sådan lige uden videre at  fremelske en stabil, indavlet linje af planter - Og oven i købet blive ved med at sende  et par nye på markedet  hvert eneste år :-)
 
På moderne forskningscentre hvor de arbejder med forædling og udvikling af f. eks kornsorter, dyrkes der tusinder og tusinder af planter. Her ud fra vælges måske nogle få, der undersøges med alverdens moderne hjælpemidler : genetiske analyser, kemiske analyser osv. - Og disse planter dyrkes måske igen i adskillige generationer og i adskillige tusinde eksemplarer, inden der opnås bare noget der minder om et minimalt resultat.

Der er ikke ret mange cannabis avlere i verden der har det udstyr og de midler (og den viden) der ville skulle til for at arbejde videnskabeligt og seriøst med planteavl, så de fleste forsøg vil i sagens natur være præget af amatøragtighed og tilfældighedernes spil. Men det er lidt af en jungle, og der findes selvfølgeligt avlere der prøver på at lave et seriøst stykke arbejde.
Nogle af dem jeg personligt har størst tiltro til er avlere som f. eks Spice of Life, Mr. Nice, Brothers Grimm og The Flying Dutchmen, da deres produkter som regel er af meget høj kvalitet, og da de samtidig er rimeligt åbne med at fortælle hvordan de arbejder med deres planter.

Hvis du har lyst til at læse noget mere omfattende om forskellige avlere, sorter osv. er følgende tråd på overgrow rigtigt god :
http://www.overgrow.com/edge/showthread.php?threadid=285219

Af sorter der er dukket op inden for de seneste par år, synes jeg at jeg vil nævne sorter som Grimms "Cinderella 99" og Steves (Spice of Lifes) "Sweet Tooth". - Det er sorter der er blevet meget populære, og som allerede nu er blevet dyrket i nogle generationer med rimeligt pæne og stabile resultater.

Disse sorter er blevet "forædlet" igennem en process der kaldes "cubing", hvilket groft sagt vil sige, at en moderplante krydses med han-afkom fra sig selv. Gøres dette tilstrækkeligt mange gange, vil resultatet tilsyneladende som regel blive en plante, der i hvert fald i nogle generationer bevarer visse af moderplantens egenskaber.
Da teknikken blev almindeligt kendt for nogle år tilbage, blev den af mange tolket som om at "dette er måden man skaber en stabil linje af planter", - men det har desværre hurtigt vist sig ikke at holde stik.
Planterne udviser ustabilitet jo længere væk fra moderen (i generationer) du kommer, og der opstår herudover ganske ofte en del andre underlige problemer, der formodentligt skyldes at indavl i en relativt lille population (under nogle tusinde planter) ikke er så godt i længden. - Ligesom det jo også er tilfældet med både dyr, mennesker og andre planter.

En sjov historie jeg altid ynder at fortælle, er i øvrigt selve historien om hvordan Cinderella 99 blev til, og jeg vil da også bringe den her endnu en gang for de der ikke kender den (Dette er den originale historie postet af Mr. Soul fra brs. Grimm på Cannabisworld.com) :

"In 1997, I discovered a few seeds in a bud of Jack Herer I bought @ "Sensi Smile" coffeeshop in Amsterdam while there to buy seeds. I didn't expect much when I grew them, but one of those seeds from the JH bud produced a very special female that I call "Princess".

Therefore Princess' mother was a Jack Herer (IF we can believe what Sensi Smile printed on the package) and her father is a totally unidentified mystery plant.

I also got 2 more females (Genius & Cafe'Girl) & several males from those seeds. I used pollen from one of the males on a heavy-yielding, dense, resinous ShivaSkunk (from Sensi Seedbank) female, then grew the resulting seeds to get males to produce pollen to cross Princess with, beginning the cubing process.

The first generation of seeds from Princess were called P.50 because they were 50% Princess. I used males from the P.50 generation to back-cross to Princess to get P.75 and again back-crossed with the P.75 pollen to get P.88 and again with the P.88 pollen to get P.94 which is "Cinderella 99", a cubed version of Princess.

The name "Cinderella" was chosen because of the parallels between this story and the well-known fairy tale in which Cinderella becomes a Princess despite her humble beginning. It's also VERY similar to the story of the "Morgan Horse"...go Figure!"

Jeg har altid syntes at denne historie var meget interessant, for det han egentligt fortæller er jo simpelthen: " Jeg købte noget Jack Herrer Skunk. Fandt nogle frø heri. Plantede dem, og syntes at nogle af hunplanterne så meget lovende ud. Dem har jeg så kaldt "Princess og Genious og Café-Girl", og dem har jeg så krydset med Shiva Skunk og brugt til at avle videre på, osv osv ... "

En historie præget af en rimelig grad af "tilfældighedernes spil" så vidt jeg kan vurdere?
- Men det endelige resultat, "Cinderella99", blev særdeles vellykket.


Valg af sorter? -- Hvad er "kvalitet"?

Jeg tror at du kan dyrke god skunk/marijuana fra de fleste gennemsnitlige planter hvis du passer dem ordentligt, høster dem på det rette tidspunkt, og er omhyggelig med tørring og opbevaring af det færdige produkt. Jeg har set folk ryge flot forarbejdede topskud fra Skunk#1 og sige "Nåå det er vildt det her", og folk ryge tidligt høstet, umoden skunk fra f. eks White Widow eller AK47 og sige "Hvad? Det er da ringe det her" ...
Min personlige vurdering er at arbejdet med dyrkningen står for omkring 70-80% af det færdige resultat, plantens gener for de resterende 20-30% . De fleste cannabis planter jeg har set er ikke så forskellige endda, og i sidste ende vil jeg sige at den mest afgørende forskel oftest er om planten er til den Indica eller Sativa dominante side, om planten skal blomstre 7-14 dage kortere eller længere, og endeligt en forskel i hvor stort udbytte en plante kan give på omkring 20-30%.

De virkeligt gode sorter som f. eks Cinderella, er generelt bedre ydende, vokser hurtigere, og skal ikke blomstre helt så længe, og de vil som regel give et noget større udbytte i sidste ende. Dette kan dog desværre meget let ødelægges hvis ikke planterne får optimale vilkår under opvæksten, og der skal ikke så mange "begynder-fejl" som fejl-gødning, for meget varme og vand, dårlig belysning og lignende til, før plantens genetiske potentiale ikke kommer til sin fulde ret. 

Nu har jeg selv dyrket flere af de populære sorter som Cinderella99, White Widow, Sweet Tooth og lignende  nogle gange, og med ganske imponerende resultater.
- Men jeg har også dyrket hjemmelavede krydsninger af Skunk#1 og almindelig dansk pot der ydede næsten  lige så godt.

Derfor synes jeg det er utroligt vigtigt at tage den lidt med ro når snakken falder på hvilke fantastiske sorter der findes, hvor enestående og unikke de er og den slags. - Det holder ikke altid i virkeligheden, og vil som regel ikke være interessant før du har prøvet at dyrke nogle gange og har fundet ud af ca. hvordan det hele virker.

Først og fremmest handler det hele om, om du kan stole på avleren du køber frøene af. Hvis du f. eks køber en F1 hybrid, hvor det er sikkert at avleren har valgt en højtydende og hurtigt voksende moderplante, og har krydset den med en tilsvarende han, vil det næsten 100% sikkert give et godt resultat.
Hvis der derudover er lagt noget arbejde i at forsøge at stabilisere planten, er der en rimelig chance for at resultatet også vil opføre sig nogenlunde forudsigeligt i nogle genererationer frem i tiden. - Dette kan du så oven i købet selv hjælpe lidt på vej, hvis du kun krydser de planter med hinanden, der har de egenskaber du ønsker at bevare.

Sorter de dårlige fra, bemærk hvilke planter der vokser og blomstrer hurtigst, og så kan du med stor succes selv avle videre, og fortsætte med at producere planter af meget, meget høj kvalitet.
Især hvis du starter med et godt udgangspunkt som Cinderella99, Sweet Tooth og lignende.

Alternativt, er det efter min mening en meget god idé at arbejde ud fra de gennemprøvede, stabile sorter som Skunk#1, Northern Lights, Afghaan og andre. Hvis du krydser disse planter med hinanden (Altså to forskellige IBL med hinanden), vil du næsten med 100% sikkerhed få en meget højtydende generation af F1 hybrider, der selvfølgeligt godt nok vil være ustabile, men som til gengæld med meget, meget stor sandsynlighed vil producere en moderplante der er helt på højde med det dyreste du kan købe hos en hvilken som helst "avler", og som du kan bruge som moderplante i 10-20 år ud i fremtiden... - Eller måske du kan kalde den noget vildt og sælge den? :-)

Rigtigt, rigtigt mange af de F1 hybrider der sælges på det frie marked er resultater af en sådan "avl", og jeg har virkeligt svært ved at se hvorfor det er værd at give adskillige hundrede kroner for, så hvis du lige skal til at starte med at dyrke, anbefaler jeg at du køber nogle billige  frø fra f. eks Nirvana eller Sensi Seeds "White Label". Disse planter vil oftest være enten F2 krydsninger, dvs. krydsninger hvor en anden avlers F1 hybrider er parret med hinanden, eller rendyrkede F1 hybrider lavet på baggrund af de kendte, stabiliserede IBL´s der findes i forvejen. Du vil som regel få nogle ganske udmærkede planter fra disse, og så kan du jo gøre dig dine egne erfaringer inden du kaster dig ud i en større investering.

Lidt sjov læsning i denne forbindelse er f. eks. følgende links, hvor folk har skullet svare på det klassiske spørgsmål : "hvilken sort er mest potent? Hvilken sort er bedst? " osv ... som altid, er der lige så mange forskellige svar som der er folk der svarer, hvilket efter min mening siger meget om hvor subjektiv denne vurdering er :

http://www.overgrow.com/edge/showthread.php?s=&threadid=276376

http://www.overgrow.com/edge/showthread.php?s=&threadid=161855

http://www.overgrow.com/edge/showthread.php?s=&threadid=263056

http://www.overgrow.com/edge/poll.php?action=showresults&pollid=2723

Hvis du har lyst til at læse lidt mere om et kritisk syn på sorter, avl og avlere, kunne følgende links måske være interessante : 

http://www.overgrow.com/edge/showthread.php?threadid=40807

http://www.overgrow.com/edge/showthread.php?threadid=281340&perpage=15&pagenumber=1