Grow fra A-Z :

 

Skab

 

 Spiring af frø | Vegetativ fase | Blomstring | Høst og Tørring


 

 

Det følgende afsnit viser dig hvordan en typisk dyrkning forløber fra start til slut.
De fleste informationer her er således fælles for alle situationer, lige meget om du dyrker udendørs, under HID lamper, i en vindueskarm eller noget helt tredje.
Der vil selvfølgeligt være visse forskelle ... F. eks er det måske ikke en god idé at dyrke en plante i tre måneder  i en lille bitte vindueskarm eller under en 20 watts sparepære.
... Men brug din sunde fornuft når du går i gang. 

Cannabis livscyklus forløber som tidligere nævnt i tre faser, og det er dem jeg vil gennemgå her.
Under kunstlys styrer du selv hvor længe disse faser skal vare. Udendørs og i f. eks en vindueskarm, er du afhængig af solen. Planterne behøver mere end 12 timers dagligt lys for at forblive i den vegetative fase, og under 12 timers dagligt lys for at blomstre.

Spiring af frø

Det første skridt på vejen til succes, er naturligvis at få frøene plantet så de kan begynde at gro:-).
Du har her  to muligheder : 
Du kan plante frøene direkte i det medium de skal gro i, eller du kan spire frøene først, inden du planter dem over.

Fordelen ved at spire frøene først er at det ofte går hurtigere, samt at du får sorteret eventuelt døde/dårlige frø fra.
Fordelen ved at plante direkte i jorden er at det er nemmere, og at du ikke kan komme til at ødelægge den spirende kim-rod (den lille hvide rod der kommer ud af frøet) ved at røre ved den.
- Men jeg anbefaler at du spirer frøene først. Så er du helt sikker på at de virker og er i live, og der er altså ikke noget der er mere irriterende end at gå og vente, og vente og stirre på urtepotterne dag efter dag, og der aldrig kommer noget op.

Friske cannabis frø spirer som regel i løbet af 1-3 dage, mens ældre frø kan tage helt op til 1-2 uger.

En klassisk metode er først at placere frøene i lunkent vand et mørkt sted i 24 timer. Herefter tages frøene ud, og dem hvor du kan se en lille åbning i den ene ende kan plantes. Ulempen ved denne metode er,  - hvis du lader frøene ligge for længe -, at den såkaldte kim-rod (den lille hvide rod der kommer ud af frøet) kan tage skade hvis den er under vand for længe, så hold øje med dem, gerne flere gange om dagen.
Frø der ikke synker til bunds er sandsynligvis defekte, og kan sorteres fra.

Den mest udbredte metode er nok at placere frøene på et underlag af fugtigt toiletpapir/køkkenrulle, og så dække dem med et andet lag fugtigt papir og stille dem mørkt/lunt. Dette vil få de fleste livsduelige frø til at spire i løbet af 1-3 dage, og disse kan så plantes om i potterne. Vær yderst forsigtig med at røre ved dem, da du ellers let kan ødelægge kimroden.

Det foregår på følgende måde:


1) læg fugtigt toiletpapir på tallerken                               2) Læg frøene på det fugtigt papir


3) Dæk dem med endnu et lag fugtigt papir                   4) Læg endnu en tallerken over


Lad frøene stå i 24 timer, og kig så efter om de har spiret. Hvis ikke, så lad dem stå i 12-24 timer mere.
Frøene kan plantes ligeså snart spiren dukker frem, - faktisk vil jeg sige : jo hurtigere jo bedre. Lad være med at lade spiren gro alt for lang, for du risikerer bare at komme til at ødelægge den når du flytter frøet.
Jeg plejer at plante frøene når de ser ca. ud som disse her :Som et alternativ, kan du købe de såkaldte Jiffy-7 potter, der er udmærkede til spiring af frø, og yderligere har den fordel at de kan plantes direkte over i større potter, da rødderne bare vokser igennem det tynde net der holder dem sammen. De forhandles i de fleste have/bygge-markeder.

Lige meget hvordan du vælger at gøre, skal frøene før eller siden plantes over i jorden. Frøene skal lægges ca. 1-1,5 cm under jorden, og dækkes med et løst lag jord. Pres det ikke for hårdt sammen, da det bare gør det sværere for planten at vokse op. 
Planternes rødder vokser som bekendt nedad, så det er bedst hvis du placerer frøet med spidsen af roden nedad. - Hvis du vender det omvendt, skal planten selv bruge tid/kræfter på at vende sig rundt, så det hele kommer til at gå langsommere.

Vegetativ fase

Når frøene spirer frem, er det på tide at sætte planterne under lyset. Bruger du lysstofrør så placer dem så tæt på toppen af planterne som overhovedet muligt, bruger du HID lampe(r) skal du være mere forsigtig. De helt unge planter kan let dehydrere hvis det bliver for varmt, så placer dem mindst 40-70 cm. væk fra pæren afhængig af hvor kraftig (i watt) din lampe er. Hold godt øje med dem, og vær hurtig til at justere lampe-højden hvis det bliver for varmt.

Planterne har brug for så meget lys som muligt, så du bør give dem mellem 18 og 24 timers lys pr. dag. Nogle hjemmedyrkere sværger til 24 timers lys, mens andre - mig selv inkluderet - hævder at dette stresser planterne og er unaturligt. 
Personligt giver jeg planterne 18 timers lys pr. dag. Så får de en lidt køligere periode i mørke ligesom i naturen, og jeg sparer lidt på elregningen :-)
En kortere mørkeperiode hjælper til at holde temperatur-niveauet nede, men helt generelt kan det siges at jo mere lys planterne får des bedre. Planterne vokser udmærket med alt over 13 timers lys/dag, men de bedste resultater opnås ved en lysperiode på 18-24 timer. Herover : Den første plante dukker frem.... Det er altid sådan et dejligt syn :-)

Pas på med at give planterne for meget vand i de første 1-3 uger. Hvis du har brugt en 4 liter potte er det allerhøjest nødvendigt at tilføre ca. 0.5 liter vand en gang hver 3-5 dag. Mærk altid efter om jorden føles fugtig inden du vander, og vand først når de første 2-4 cm jord føles tør.

Det giver mindre skade at vande for lidt end for meget. Hvis du vander for meget begynder planten at dø, bladende bliver gule og hvis du er rigtig uheldig kan stammen begynde at rådne af at stå i den fugtige jord. Hvis du vander for lidt, vil du opdage at bladende begynder at hænge lidt nedad, og hvis du vander herefter sker der ingen skade.

Unge cannabis planter (kim-planter) kan se ud på mange måder, så lad være med at gå i panik hvis du synes dine planter ser underlige ud. Nogle gange åbner spiren sig med det samme, andre gange er det ligesom den kryber lidt langs med jorden, og andre gange igen, kommer planten op med frøskallen siddende på. - Denne falder som regel af af sig selv efter 1-3 dage.
Så bare rolig, dine planter skal nok være sunde og raske selvom de ikke lige ligner dem på billedet helt.


"Krybende" uåbnet kimplante                                                           "Normal"/typisk  åbnet kimplante


Kimplante med frøskallen siddende på.                                               ... og her begynder planten at smide den.

Nogle gange vokser de første 2 blade hurtigt frem, andre gange tager det lidt længere tid, før man overhovedet kan se de første blade.


Kimplante næsten uden  blade                                                                       ...men de skal nok begynde at vokse.
  

Efter de første 2-3 uger skulle planterne gerne have udviklet 2-3 sæt nye blade og være omkring 10-20 cm. høje, selvfølgeligt afhængig af sort samt lysforhold. Planterne har udviklet et ret stort rodnet, og du kan ca. regne med at rødderne fra nu af kræver ligeså meget plads som selve planten (over jorden). Hvis du har startet i små potter er det på tide at plante over i større.

Hvor længe du vil holde planten i vegetativ vækst afhænger af hvor meget plads og lys du har. Har du en 250 watt lampe er det passende at lade planterne blive ca. 30-40 cm høje, en 400 watt lampe passer med 40-60 cm. 


Herover : Planterne har nu vokset i  to uger.

For at forhindre planterne i at blive for høje, er det ofte almindeligt at afklippe det øverste topskud. Dette vil få flere af sideskuddene  til at vokse sig større, og vil typisk resultere i en plante der bliver lavere og mere busket og får flere skud. Efterhånden som disse skud vokser kan de bindes til pinde (kan købes i blomster/have forretninger) for at tvinge dem til at vokse i den retning du ønsker det (hen hvor der er mest lys). Se evt. guiden om beskæring og topping

Efter de første 3-4 uger er planten klar til at begynde tilførslen af gødning. Vær som nævnt tidligere forsigtig, og gød hellere for lidt end for meget. Hvis du venter for længe, vil bladende begynde at blive gule på grund af Nitrogen mangel, så hold øje med dine planter hver dag. Hvis et blad begynder at blive lysegrønt/gult  som herunder, er det på høje tid  at starte med at tilføre gødning:

 

I løbet af den vegetative fase kan nogle af planterne udvikle få, tidlige blomster (eng; pre-flowers). Hvis du opdager hanplanter på dette tidspunkt kan du fjerne dem for at give mere plads til hunnerne.

Efter du har prøvet at dyrke en enkelt eller to gange, bliver det let at se forskel på han og hun planter. Hanplanternes blomster er små "kugler" der vokser frem der hvor grenene møder stammen, og hunplanternes er små fine, tynde hvide hår.

Her kan du se en hanplante ;

Og her er en hunplante ;

Hvis du er i tvivl om noget, er der flere billeder her.

Blomstring

Når dine planter har nået den højde du synes er passende, er det tid til at sætte den rigtige blomstring i gang, dvs. skifte til 12 timers lys / 12 timers mørke. Du skal være opmærksom på at få fjernet hanplanterne så hurtigt som muligt, da de ellers ret hurtigt vil sprede pollen og bestøve dine hunplanter.
I løbet af blomstringen er det yderst vigtigt at dine planter ikke får lys i den 12 timer lange mørke periode, da dette kan forstyrre udviklingen. Vær sikker på at det rum dine planter er i, kan mørklægges totalt.

Blomstringen er slut når omkring 70-80  procent af de hvide hår på hunblomsterne er blevet røde/brune, og herefter er kun tilbage at høste og tørre dine planter.

 

 

Høst og Tørring

Hvis du virkeligt vil gøre noget ud af din høst, og få dit hjemmedyrkede stash til at overgå alt hvad du kan købe på det frie marked, er det vigtigt at du er meget omhyggelig med høst og tørring af planterne.

Selvfølgeligt kan du bare tørre dine planter og ryge dem, men hvis du aldrig har gjort andet end det, tror jeg du vil blive meget overrasket over hvor meget du kan forbedre dit produkt mht. duft, smag og overall rygekvalitet.
Det er lidt på samme måde som med tobak i det hele taget, og som du måske ved, har de forskellige tobaksproducenter gennem årene udviklet stadigt bedre og mere avancerede måder at tørre tobakken på.

Tørringen skal ikke gå for hurtigt, men på den anden side skal planterne jo heller ikke rådne. 
Et sted her i mellem er det muligt at finde det perfekte kompromis, der vil give optimal smag, duft og rygeegenskaber.

Hvis du er lidt doven, eller du har meget travlt, kan du bare klippe planterne over, og hænge dem mørkt og tørt indtil de er klar til at ryge (typisk 2-3 uger).
Hvis du vil være lidt grundigere, så læs videre.


Hvornår skal jeg høste?

Det er en meget brugt metode at høste når hunblomsterne er blevet røde/orange. En udbredt tommelfinger regel siger, at du skal høste dine planter når 70-80 procent af hårene har skiftet farve.
Metoden er udmærket, og giver et rimeligt fingerpeg om hvorvidt planten er (tæt på at være) moden eller ej. Det er fint nok, og planter høstet efter denne metode er som regel yderst vellykkede at ryge.

Hvis du vil vide det helt præcist, er du nødt til at anskaffe dig et forstørrelsesglas eller en lup. Det skal være af en rimeligt god kvalitet, 30x forstørrelse eller højere er optimalt, men du kan klare dig med mindre hvis du vil spare lidt penge. Du har måske lagt mærke til at planterne under blomstringen udvikler en masse harpiks, der ofte får planten til at se helt hvid ud?
Denne harpiks er hvor du finder langt hovedparten af THC indholdet i planterne, og det er denne harpiks du skal undersøge nærmere med din lup/forstørrelsesglas.
Der sker nemlig det, at denne harpiks ændrer farve efterhånden som planten modnes, og derfor kan du - ved at kigge grundigt efter - finde det helt 100% sikre tidspunkt at høste på:


Herover: Nærbilleder af harpiks.


Hvornår er de klar ? :

I starten er harpiksen helt gennemsigtig og klar, men efterhånden som planten modnes får den en mere hvidgullig eller mælkeagtig farve, og til sidst ender den med nærmest at have samme farve som brunligt rav. - Enkelte sorter (f. eks blueberry) kan have en mere mørkeblå farve til sidst, men i det store hele gennemlever harpiksen på de fleste planter denne udvikling : 

1)klar 2)mælkehvid/gullig 3)rødbrun

Hvorfor er det så vigtigt?

Jo, plantens psykoaktive egenskaber er ganske forskellige, afhængig af hvor længe harpiksen har fået lov til at modnes. Den samme plante kan således opleves helt afgørende forskelligt at ryge, alt afhængig af om den blev høstet på det rigtige tidspunkt eller ej.

Generelt kan det siges, at jo længere tid harpiksen får lov at modnes, desto mere potent bliver det færdige produkt. Og jo større indhold af de forskellige cannabinoider vil der være.
Dette kan du selvfølgeligt bruge til at sammenligne med hvilken type røg du foretrækker.

Høstes planten mens harpiksen er helt klar, vil oplevelsen af at ryge planten som regel være temmelig mild, opfriskende og meget lidt fysisk (dvs. ikke så trættende/sløvende). Dette skyldes formodentligt at meget lidt af THCen er degeneret til CBD, CBN og andre cannabinoider.

- Men du skal ikke høste for tidligt. Gør du det, vil indholdet af THC i det hele taget nemlig være for lavt, og så får du jo ikke så meget ud af det hele.

Det bedste er efter min mening at vendte til omkring 30-50% af harpiksen er blevet mælkefarvet. Her har planten nået topniveauet for THC produktion, og der er stadig et minimalt indhold af de øvrige cannabinoider. Oplevelsen af at ryge planter høstet på dette tidspunkt vil som regel være den klassisk "blive høj, glad og lidt småfjollet", og samtidig har planten også maksimalt psykoaktivt potentiale, hvis du nu skulle være en af de mennesker der nyder bare at ryge lidt, og så sidde og tænke over tingene eller foretage dig noget andet kreativt.

Nogle mennesker foretrækker imidlertid den onde stener-ryger, og hvis du er en af dem, så skal du vente med at høste planterne til harpiksen begynder at blive rødbrun. Det er det sidste stadium, så du skal selvfølgeligt samtidig være opmærksom på at planten i det hele taget ikke bliver for gammel og begynder at visne. Jeg anbefaler at høste når 20-30% er blevet røde, men du kan vente længere hvis du tør. Prøv dig frem.
Jeg er ikke selv så meget for denne mere bedøvende, trættende type røg, så jeg høster altid selv inden det når at komme så vidt


Herover: Farveskift fra klar til hvidlig til brun.

 

Selve høsten :

Hvis du nu er klar og har bestemt dig for at nu er det tid til at høste, hvad gør du så?

For det første synes jeg det er en god idé at stoppe tilførslen af gødning 1 til 2 uger inden du høster, og nøjes med at give planterne rent vand. Dette vil skylle evt. overskydende kemikalier fra gødning og lignende ud af jorden og planterne.
Før du så høster planterne, skal du tage at lade jorden tørre ud. Ikke sådan at planterne begynder at visne selvfølgeligt, men bare sådan at planterne er lige nøjagtigt klar til at blive vandet igen.
Så er planterne ikke så vandholdige, og dvs. at det vil gå en smule hurtigere med at få dem tørret.

Der findes flere målinger der viser, at indholdet af THC er højere i planterne om natten end om dagen. Dette kunne friste én til at stå op og høste midt om natten, men et meget brugt alternativ er bare at give planterne 24 timers mørke og så høste dem derefter. Jeg tror nu egentligt ikke at det gør den store forskel, men hvis man kan få bare en lille procent mere THC ved det, er det vel heller ikke så dårligt. Prøv dig frem, og find ud af hvad du selv synes er bedst.

Så skal planten ellers høstes, og her kan du enten benytte den gode gamle metode : klip planten af, og hæng den til tørre et mørkt sted. - Eller du kan gå lidt grundigere til værks, og klippe de enkelte grene med blomsterstande af, og hænge dem til tørre enkeltvis.

Fordelen ved den sidste metode er, at der i en hel plante stadig vil være en pæn mængde væske, som derfor  får tørringsprocessen til at tage meget lang tid. Klipper du derimod de enkelte blomsterstande af, går det hele noget hurtigere + du har mindre fugtigt plantemateriale hængende/liggende der kan gå mug i eller det der er værre.

Hvis du vil være rigtigt grundig, kan du yderligere trimme de enkelte topskud, dvs. klippe blade mv. af dem og først herefter hænge dem til tørre.
Jeg synes selv at det er den bedste idé, for de færdige, tørrede topskud bliver som en lille bonus også meget pæne og indbydende at se på, og du slipper helt for at ryge blade mv...Før og efter trimning

Herefter er dine værste fjender lys, fugt og varme, der alle har det til fælles at de nedbryder THC.
Derfor hænges planterne til tørre i et mørkt rum ved stuetemperatur, og med nogenlunde gode udluftningsmuligheder, og her skal de så hænge i omkring en uges tid. Du kan teste hvor tørre de er, ved at prøve at knække en enkelt gren. Hvis den knækker ubesværet er planten klar til næste skridt, hvis den bøjer eller føles sej i det, skal planterne hænge i længere tid.
Nogle bruger en lille ventilator til at blæse lidt luft på planterne, for at forhindre mug mv.
Hvis luftfugtigheden er meget høj er det nok en god idé, men ellers mener jeg ikke at det er nødvendigt ved almindelig stuetemperatur i Danmark.

Når planterne har tørret i omkring en uge, kan du for at optimere smag og rygekvalitet yderligere, lade resten af tørringen foregå i en eller anden form for lufttæt eller delvist lufttæt beholder. Det kunne være et glas, en plasticboks eller lignende.
Planterne er så tørre nu at de nok ikke begynder at rådne, så du kan virkeligt gøre noget for smagen og røgens kvalitet ved at gøre dette.

Læg f. eks dine topskud i et glas i køleskabet, og tag det ud én gang om dagen for at lukke frisk luft ind.
Jeg har set folk gøre dette i op til 2-3 måneder, og resultatet, duften og smagen er virkeligt imponerende.

Der er selvfølgeligt masser af andre muligheder, og du kan for eksempel tørre topskuddene i en papirspose, en plastik pose, eller en mindre pap/plastik æske. Disse beholdere vil alle medvirke til at holde på fugtigheden i længere tid. Lige meget hvad du gør, så  hold øje med dine planter, og sørg for at luften i beholderen skiftes ud mindst én gang om dagen.

Det er vigtigt at planterne/blomsterstandene under tørringen ikke udsættes for lys, da lys har en nedbrydende virkning på THC indholdet.

Når planterne er tørre, opbevares de bedst mørkt og koldt. Et ideelt opbevarings sted er i køleskab i en luft/lystæt beholder. F. eks plasticbokse til opbevaring af pålæg eller lignende.
Varme, lys og fugt ødelægger dit færdige produkt, så prøv hele tiden på at forhindre disse så godt som muligt.